Blog poświęcony będzie mojemu hobby czyli kuchnia i haft krzyżykowy, bedą w nim zamieszczone fajne i ciekawe przepisy kulinarne, wiersze, fotki czyli ogólnie to co mnie kręci. USTAWA O PRAWACH AUTORSKICH Zgodnie z ustawą z 4 lutego 1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych DZ.U. 1994 24 83 za naruszenie praw własności poprzez kopiowanie, powielanie i rozpowszechnianie przedstawionych wyżej treści bez zgody właściciela grozi GRZYWNA oraz KARA POZBAWIENIE WOLNOŚCI d 6 miesięcy do lat 5 art. 115.1 .
Blog > Komentarze do wpisu
"Ciasto orzechowe z powidłami"

Ciasto:

4 szkl. maki, 1.5 kostki margaryny, 3/4 szkl. cukru pudru, 6 żółtek,

1 op. proszku do pieczenia, 1 op. cukru waniliowego

Do przełożenia:

1 szkl. cukru, 6 białek, 1 op. kremu karpatkowego,

1 słoik powideł śliwkowych, 20 dag orzechów włoskich,

Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić je na pół i wyłożyć nim dwie identyczne formy do pieczenia.

Posmarować powidłami śliwkowymi. Białka ubić ze szklanką cukru na sztywną pianę. Nałożyć ją na powidła, posypać posiekanymi orzechami. Piec 40 - 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Wg. przepisu podanego na opakowaniu przygotować krem karpatkowy. Na pierwszy placek nałożyć krem

karpatkowy, nakryć długim, odwracając go uprzednio warstwą orzechowo - śliwkową do dołu i polać polewą czekoladową.

Ciasto jest przepyszne. Polecam. 

                          

 

 

środa, 11 marca 2009, debora55555

Liczniki